Doua la primarie, coane Fanica

Am citit articolul asta : Cum a fumat România banii din taxa pe viciu. Ministrul Sănătăţii pentru Gândul: „Sunt atât de puţini bani că nu îi poţi întinde prin toate programele”

Si mi-am adus aminte ca la un moment dat Cradiacu’ îmi zice ca o sa facă un interviu cu Dl. Astarastoaie, preşedintele Colegiului Naţional al medicilor, si l-am rugat sa îl întrebe un singur lucru : unde se duc banii din fondul de solidaritate a fumătorilor sau numita taxa pe viciu.

Taxa de viciu a fost înfiinţată de către ilustrul ministru liberal al sănătăţii Dl. Nicolaescu.

Nu vreau sa discut aici justeţea ei, desi aşa văzut de departe, eu ca si plătitor de taxe către statul roman si care  îmi plătesc si asigurările de sănătate la zi, sînt taxat de doua ori. OK. eu am un viciu pe care trebuie sa mi-l plătesc, pentru ca, nu-i aşa eu cost angajatorul mai mult decît un nefumator sau/si pe firmele de asigurari.

Accept orice explicaţie a unui nefumător : ca îl îmbolnăvesc cu fumul meu, ca eu ma pot îmbolnăvi, ca sînt dependent de nicotina, ca am sa mor tînăr, etc, etc. Dar nu accept sa fiu taxat de doua ori.

Si nu vreau sa fiu taxat de doua ori dintr-un simplu motiv : pentru ca nimeni nu imi spune cum se cheltuie banii ăştia.

In date suna cam aşa :

– Taxa de viciu a apărut in 2006

– Din 2006 in 2012 s-au strîns la bugetul statului suma de 7,5 miliarde de lei (socotiţi voi in euro cit înseamnă asta)

– Un fumător cotizează la stat in fiecare an suma de 2631 de lei

(toate astea sint luate din articolu de mai sus aparut in Gandul.)

După toate aceste date mai putem spune ca statul roman, indiferent de guvern, nu a reuşit sa ofere programe anti fumat gratuite. Toate medicamentele anti fumat sînt pe bani. Pe bani buni.

Preţul pentru Champix este de 150 lei cutia iar pentru Zyban este de aproape 90 de lei. Aşadar un fumător pe lîngă ca este taxat cu taxa de viciu care este inclusa in preţul pachetului de ţigări, mai plăteşte inca intre 1080 si 1800 de lei sau pe stil vechi pentru cei mai bătrîni intre 10 si 18 milioane de lei.

Deci unde s-au dus banii din taxa de viciu ? Nimeni nu da socoteala unde se duc banii ăştia, iar declaraţia Ministrului ca acesti bani se duc către investiţiile, alea mici pe care le face MInisterul Sănătăţii nu ma satisfac.

Si am sa spun de ce nu ma satisfac.

Desi ai trimitere pentru un RMN la preţul de numai 260 de lei pentru ca eşti asigurat, eşti anunţat ca tocmai s-au terminat banii de la casa de asigurări si trebuie sa îl plăteşti la preţ întreg adică 600 de lei.

Presupun ca se cunoaşte mercurialul pentru operaţii, 400 de lei anestezistul, 1000 de lei chirurgul, cite 10 lei la fiecare asistenta si cite 5 lei la fiecare femeie de servici care sa vina sa îţi schimbe cearceafurile. Si asta numai in cazul unei operaţii ortopedice. Nu vreau sa stiu cit costa pentru o operaţie de cord.

Deci unde sînt investiţiile in sistemul medical Domnule Ministru ? Aţi mărit cumva salariile medicilor si nu am aflat noi ? Dati bani mai multi la bolnavii de cancer din România ? le daţi mai multe medicamente sau le asiguraţi continuu ?

Răspunsul la toate întrebările astea este unul singur si acesta este nu !

Stiu, din punctul de vedere al nefumatorilor, nu am dreptul sa comentez, dar atîta timp cit si eu ca si ei plătim taxe, pe undeva, sîntem la fel de egali in fata fiscului cit si a morţii.

Un site de utilizat : Piata de Spaga

Reclame

Comentarii închise la Doua la primarie, coane Fanica

Din categoria Greata cotidiana

Comentariile nu sunt permise.