Nu avem becuri de 100

Lipsa hotărîrii în a face reforme şi lipsa de comunicare au dus la moartea opoziţiei. Şi spun moarte dacă mă uit în Parlament, unde opoziția nu contează decît ca număr, nici măcar la cvorum nu mai poate fi luată în considerare. În 2000, cel mai trist conducător al României din toată istoria, Emil “am fost înfrînt de securitate” Constantinescu trăgea linie şi constata că nu s-a întîmplat nimic în cei patru ani în care el a deţinut funcţia supremă în stat, iar alianţa CDR – puterea. Cu siguranţă se vor găsi unii să îmi spună că din cauza lui Băsescu a căzut guvernul Ciorbea. Eu zic să se abţină şi să nu vorbească despre cel mai ineficient şi încet guvern pe care l-a avut ţara asta. 14 ani mai încolo ne regăsim în situaţia opoziţiei din 1990 şi mai mult decît atît.

Pe lîngă votul negativ dat de electorat PDL-ului, iar motivele se ştiu, TVA, pensii şi mai ales lipsa coaielor care au lipsit din dotare, acum vedem că de fapt lupta anticorupţie este o chestie de care se ocupă DNA-ul şi atît, pentru că poate el, DNA-ul, este singura instituţie reformată a statului român. În rest se aşterne noaptea.

Sistemul fiscal nu este reformat, ba mai mult apasă pe spatele firmelor private pentru că, deh, statul de unde să îşi ia bani?! Sănătatea e la fel cum era şi în 2004, iar criza ne-a arătat că nu avem o cultură financiară – sau avem, dar nu trece decît de piciorul broaştei, la marea majoritate.

Politicieni noi am avut, dar calitatea lor nu numai ca a lăsat de dorit, dar se dovedesc a fi total incompetenţi şi nu văd acum de ce toţi se miră, de exemplu, că PPDD a dispărut ca grup parlamentar din Senatul României.

Partidele noi, cel puţin în partea “dreaptă” (iar cînd vorbim de dreapta în România de fapt este un banc sec) au dat chix cu brio. Noua Republică a început furtunos şi s-a stins în linişte, devenind partidul unei singure persoane care nici ea nu ştie prea bine cu ce se mănîncă dreapta aia adevărată. Forţa Civică cam la fel, tot unul singur contează acolo şi acela a fost ales ca viitor cantindat la prezidenţiale prin unanimitatea mîinilor ridicate la un congres ţinut în grabă. Ca o glumă bună aflăm că s-ar putea să nu poată participa la alegeri, pentru că nu şi-au reactualizat listele. PNŢ-CD arată ca un exponat al Muzeului de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, un exponat ţinut în formol. A mai apărut şi PMP, mai întîi ca fundaţie care declara că se formează pentru oamenii care nu au făcut politică pînă acum şi care ar avea ceva de spus în această problemă. Mai tîrziu constatăm că de fapt oamenii care au fost în politică au ajuns în partidul fundaţiei, iar principiile de bază, ducă’se dracului.

Dacă în 2014, noi, ca popor, ne mai temem că justiţia va redeveni politizată, înseamnă că toţi aceşti ani s-au scurs în zadar.

Dacă în 2014 constatăm că de fapt politicienii sînt aceiaşi şi nu spun nimic, nu oferă soluţii concrete, iar cînd se află la putere ştiu să facă tot ce ştiau să facă şi mai înainte, toţi aceşti ani s-au scurs în zadar.

Ce rămîne de fapt în picioare după 10 ani de preşedenţie a celui mai reformator preşedinte al româniei ? Pentru că dacă după plecarea lui sau în timpul ultimului an de prezidenţiat, totul se dărîmă ca un castel de cărţi, atunci totul a fost în zadar.

Rezultanta este că avem conducătorii pe care noi îi merităm pentru că nu vrem să înţelegem democraţia, libertatea, justiţia şi acceptăm mita cu seninătate pentru că, nu-i aşa, capul plecat sabia nu-l taie.

Rog pe ultimul locuitor al ţarii să stingă lumina !

Reclame

5 comentarii

Din categoria Greata cotidiana

5 răspunsuri la „Nu avem becuri de 100

  1. Pingback: Nu avem becuri de 100 | UN TARAN,DAR CE TARAN!

  2. Trist, bre, trist. Cum ziceam de 2013. I-am supravietuit, asta am facut. Sa vedem in 2014.