Despre politizare si incompetenta

Dacă acum două secole în România domniile şi funcţiile se comparau cu bani daţi la Stambul şi fiecare domnitor îşi înscăunau slujbaşii în care avea încredere, la fel se petrece şi acum.

De prin 1996 o dată cu sosirea la putere a CDR, dar orfană de o minte limpede cum a fost cea a lui Coposu, numirile politice pe funcţii de conducere au devenit un lucru obişnuit.

Anii de domnie al primului Năstase al ţării au dus politizarea instituţiilor la un nivel superior cînd pînă şi managementul mijlociu şi mic era numit la fel de politic ca şi managementul superior.

Dar stai! A venit la putere alianţa DA care ne promitea marea cu sarea. Ce? Ce ne promiteau ei noua?

Să cităm din programul politic al alianţei [PDF] din 2004:

– depolitizarea funcţiei publice, prin eliminarea categoriei de înalţi funcţionari Publici, a evaluării profesionale de factorii politici şi constituirea comisiilor de disciplină ca instanţe în afara autorităţilor publice.

BehxiIzIQAEeuaT.jpg large

Ştim cu toţii ce s-a întîmplat din 2004 încoace, guvernările care un trecut prin palatul Victoriei : PDL + PNL +PC, PNL +PC (susţinut din umbră de PSD), PDL + PSD şi în fine PDL singur,  au dus politizarea la cote maxime. Chiar şi o femeie de servici era numită pe post în funcţie de simpatiile politice şi probabil dădea la mop tot în spirit politic partizan.

Acum cei care sînt în partidele de opoziţie, sau mă rog ce a mai rămas din ele constantă că se întîmplă acelaşi lucru şi îl blamează.

Păi ca să critice eu cred că mai întîi trebuia ca ei să nu aplice politica cretină de tip “cine nu este cu noi este împotriva noastră” şi să facă ce au promis. Şi fiind falşi predicatori ei au reuşit, în mică parte, să facă ceeace a au spus în 2004.

Bine toată lumea politică care acum stă şi se uită la majoritatea de 80 % din parlament poate dă vina pe orice, de la stelele care nu s-au aliniat, criza economică mondială, secetă şi alte alea. De fapt a lipsit voinţa politică de a realiza reforma. Reformă cu R mare pe care toate partidele o predică şi acum în prag de alegeri prezidenţiale.

Toate partidele sînt de acord că politizarea instituţiilor publice este dăunătoare. Ei şi ce? Dă bine la electorat care la fiecare 4 ani iese ca oaia la urne să îl voteze pe la care promite că va face şi va drege, trezindu-se mai apoi din visare şi constatînd că toţi sînt la fel. Au aproape la fel. Sinecurile nu se schimbă, se schimbă doar oamenii, se schimbă o garnitură de politruci incompetenţi cu o alta şi mai incompetentă şi mai profitoare.timthumb.php

Neobişnuit ar fi că să ajungem în clipa cînd aşa ceva nu se va mai petrece, dar deocamdată ne aflăm în plină epocă fanariotă unde Înalta Poartă a fost înlocuită cu sediul partidului aflat la putere. Oricare ar fi el.

Reclame

8 comentarii

Din categoria Dumb politics, Greata cotidiana

8 răspunsuri la „Despre politizare si incompetenta

 1. Pingback: Despre politizare si incompetenta | UN TARAN,DAR CE TARAN!

 2. Jax

  Femeia dadea la mop dupa care se oprea si astepta feedback,ca de…suntem corporeishan!

 3. Cred că ai o perspectivă idilică despre ce a fost guvernarea CDR. Împărţirea funcţiilor publice conform „algoritmului” a atins cote nebănuite şi, după cum văd, uitate.

  • Horia, uite, te invit sa scrii tu un articol despre asta ca sa vedem radacina raului si il public eu aici. Ce zici ?

   • Dacă tot ai pomenit de „rădăcina” răului, aşa cum ştim din botanică, majoritatea plantelor au rădăcini multipodiale (ramificaţii de ordinul I, II etc.). Deci, cum societatea politică este la fel de complexă şi vie ca o plantă, nu putem vorbi de o rădăcină a răului, ci de rădăcinile răului.
    O să scriu un eseu despre asta. 🙂

 4. politica romaneasca= incompetenta!

 5. Ăsta este și motivul pentru care nu poți fi salvat de la accident în România, pentru care nu știu să citească niște coordonate. Îs numiți doar că sunt fiul lui tata sau a lui nașu’
  Și a fost numai un exemplu dar poate fi extins la toate instituțiile st
  atului.

 6. Un singur comentariu … cred ca pe sub Înalta Poarta încă se trece iar ce avem în țară sunt porți mai micuțe cu o autonomie limitata!