Haiducia, politica si partidele

Absolut toată lumea se scandalizează de valoarea de 7 cenţi a accizei la benzină dar nimeni nu scoate o vorbă despre modul scandalos în care se face calculul acestei accize.

Nu trebuie să fii nici măcar implicat politic sau să fii neapărat susţinătorul vreunui partid ca să îţi dai seama că statul român tocmai a devenit un haiduc care nu ia de la bogaţi şi dă la săraci ci ia de la toţi şi îşi bagă lui în propriul buzunar. Sau a lui Dragnea.

Mai exact, în situaţia în care cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în prima zi a lunii octombrie din anul precedent, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decît cel existent în anul anterior anului precedent, atunci se va lua în calcul cursul din anul anterior anului precedent. Acesta va fi actualizat cu media anuală a indicelui preţurilor de consum (IPC) din luna septembrie a anului precedent, anunţată de Institutul Naţional de Statistică pînă la data de 15 octombrie se arată în OUG nr. 102/2013.

De asemenea, pentru anul 2014 media anuală a IPC calculată în luna septembrie 2013 este de 104,77%, se precizează în documentul citat.

În condiţiile în care cursul de schimb stabilit în 2013 de BCE, de 4,4485 lei/euro, este mai mic decît cel din 2012 de 4,5223 lei/euro, cursul luat în calcul pentru stabilirea accizelor în 2014 va fi, conform noilor reglementări, cel din 2012, adică 4,5223 lei/euro. La acesta se va adăuga rata inflaţiei din luna septembrie 2013, care este de 104,77%.

Formula de calcul a cursului de schimb valabil pentru accizele din 2014 este următoarea:

4,5223 lei/euro x 104,77% = 4,7380 lei/euro.

Aşadar, Guvernul Ponta cu numărul x factorial bagă lejer mîna în buzunarul tuturor şi mai spune că nu e chiar aşa grav mizînd pe o potenţială scădere a preţului la barilul de petrol. De parcă de fiecare dată cînd a scăzut preţul la baril au şi scăzut preţurile la benzină. Să fim serioşi.

Pe de altă parte această discuţie despre acciză se poartă de la sfîrşitul anului 2013 atunci cînd şi liberalii erau la putere. Ce face PNL acum? Păi simplu zice că nu a mîncat nici usturoi şi nici nu îi miroase gura.

Liberalii au anunţat că nu vor vota acciza pe benzină şi motorină, afirmînd că nu sînt garanţii privind modul în care Guvernul vrea să utilizeze aceşti bani.”

made_at_www.txt2pic.com

Serios ?

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria Greata cotidiana, Political Zombies, Povesti nemuritoare

4 răspunsuri la „Haiducia, politica si partidele

  1. Pingback: Note de promenadă – Bloguri pe de trei | POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

  2. Când e să îți ia, cursul e hăt sus, calculat așa cum biune zici, haiducește să-ți ia tot ce ai prin buzunare. Dacă duci analiza mai departe, când e să (îți dea) ai o facilitate (scutire de TVA pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 65.000 Euro/an), cursul valutar e calculat la data aderării României în Ue, pe când era 3,ceva lei/ euro). Așadar, dublă jecmăneală!

  3. Pingback: Haducia, politica si partidele | UN TARAN,DAR CE TARAN!