Fă, mă si altele alea

 1) fă interj. (din fată, cum se vede din vechĭu fa-sa, fata sa). Fam. Vorbă pin [!] care strigĭ o fată saŭ o femeĭe egală saŭ inferioară ție (une-orĭ și cu dispreț): Stăĭ, fă! Fă Ioano! Fă nebuno! – În vest și fă. În Munt. vest fă p. femeĭ și fe p. fete. V. măĭ, bĭa. Sursă: Scriban (1939)

2) FĂ interj. (Pop.) Termen cu care cineva se adresează la țară unei persoane de sex feminin. [Var.: fă interj.] – Scurtat din fă[ta] și influențat de mă. Sursă: DEX ’98 (1998).

3)  fă interj. – Formulă generică de adresare pentru femei; fato, femeie. – Var. fă, făi. Origine incertă. După Pușcariu 588, Tiktin, REW 3273, DAR și Scriban, ar fi abreviere de la fată, prin analogie cu mă. Pare mai probabilă der. de la fie, dialectal fiiă, cf. forma înv. fă-sa „fie-sa” citată de Scriban. Iordan, BF, VII, 254, propune drept etimon foemina, care pare mai puțin probabilă. Cuvînt cunoscut în Munt., Mold. și Bucov. (ALR, I, 199); în Mold. mai ales fă. Curent la țară, se consideră vulgarism în limba literară. (de aici)

(via Academia Catavencu)

Deci pînă la urmă nu e nimic grav în faptul că Ponta a spus fă unei ministrese care nimeni nu ştie de ea şi care nici nu avea chef de inundaţii taman acum înainte de campania pentru europarlamentare.

Cît despre cît poate să piardă Ponta din treaba asta ? Vacs albina cavaler pasta ! Adică nimic, pentru că o sumă suficientă de alegători se pot identifica cu treaba asta.

Şi încă ceva, electoru’ ăla din popor se poate confunda cu fă şi cu mă, căci pînă al urmă asta vrea ? Sau nu ?

Reclame

4 comentarii

Din categoria Greata cotidiana

4 răspunsuri la „Fă, mă si altele alea

  1. Eu încă nu cred că a zis fă. N-avea nici un sens. Ori cum ai întoarce-o, nu se potriveşte. Glumă n-avea cum să fie, că nu văd care e clenciu’, serios n-avea cum să fie, pentru că i-am văzut pe oamenii care folosesc fă. Ceva nu se potriveşte în scenariul ăsta. Era prea de dimineaţă să fie beat (în plus, la cît de scorţos este, bănuiesc că nici nu bea – se vede şi din lipsa de umor pe care o dovedeşte la tot pasul). Trebuie să fi fost altceva. Iar lipsa unei dezminţiri este absolut uluitoare. Pînă la ora asta, n-a apărut nimeni de la Guvern să lămurească problema! Palada mai este purtătorul de cuvînt?

  2. Jax

    Junele Ponta nu e prost.Fa este mai ceva ca o galeata electorala. Iote ba,auzisi? Se vede ca e de-ai nostri,gavareste pe intelesul plebei,futu-l pe Liiceanu in dizertatie!

  3. Nope. „Fa”, din gura unui ministru e ca nuca-n perete. In orice perete, pentru orice urechi, culte sau peizane.

    • mazmada

      Incearca sa se exprime in limba romana folosind gramatica limbii frangleze…