Useful idiot pe romaneste

Privesc în urmă şi mă uit la perioada dintre iarna lui 2011 şi primăvara lui 2012, cînd aproape toată societatea română ea fost folosită pe post de idioţi utili şi am un zîmbet nostalgic.

“In political jargon, useful idiot is a term for people perceived as propagandists for a cause whose goals they are not fully aware of, and who are used cynically by the leaders of the cause.”

Perioada de după evenimente ne-a arătat că de fapt societatea românească, oricum destul de şubredă, a devenit aproape aneantizată, pentru că şi unii, şi alţii s-au folosit de public ca să îşi promoveze interesele.

Ce s-a-ntîmplat în iarna lui 2012 ar trebui să fie capitol de manual al manipulărilor făcute de cei de la putere. Toţi cei de la putere.
Ştiu că este greu să accepţi faptul că ai fost utilizat pentru scopuri meschine.

Trebuiau să treacă doi ani pentru ca rănile din 2012 să se vindece (nu de tot) şi să se înţeleagă că şi unii, şi alţii au fost utilizați. De toţi!

A se lectura : „Românii proşti” şi victoria USL

În partea opoziţiei de atunci (că PNL nu se pune la opoziţie nici măcar acum) vezi că toate simbolurile care ar fi creat o umbră de credibilitate au dispărut, PDL s-a „curăţat” sau „a fost” părăsit şi a apărut PMP, care şi el, la rîndul lui, a fost părăsit (Theodor Baconschi şi Adrian Papahagi ar fi nişte exemple). Monica Macovei a plecat acolo unde chiar poate ceva (evident by proxy, pentru că, nah, legislaţia europeană trebuie respectată şi de România).

La putere, cantitatea de idioţi utili este mare şi variată, de la grevista foamei care a devenit senator la Stegarul Dac care a fost şi nu a fost membru PNL (de fapt cred că l-a făcut Ghişe membru pe şest) şi de la militarul abulic care a demonstrat în uniformă pînă la Adrian Sobaru care s-a aruncat în cap, a scăpat şi acum a zis că vrea să emigreze (sau poate a făcut-o, dar știrea nu a prins prima pagină).

Lecturi suplimentare – Ce s-a ales de simbolurile protestelor din ianuarie 2012: Alexandru Gheorghe – locotenentul trecut in rezerva este consilier al unui senator anti-american, Cezar Avramuta – stegarul dac cu carnet PNL, Cristiana Anghel – de la greva foamei la postul de parlamentar dezamagit

prosop

Aşadar, o lume plină de idioţi utili în care o clică de politicieni s-a folosit de nişte naivi pentru a-i face să creadă că ei sînt Făt-Frumoşii democraţiei şi de fapt ei erau balaurul cel rău.

Nu mi-ar părea rău, în definitiv, dar mă gîndesc că pe undeva s-au folosit şi de mine, şi asta mă enervează poate cel mai tare.

Reclame

Comentarii închise la Useful idiot pe romaneste

Din categoria Campanie 2014, Dumb politics, Greata cotidiana

Comentariile nu sunt permise.