Cumintenia pamantului si arta poporului

Este un moft chestia asta cu „sfânta proprietate privată”, restituirea pădurilor este o prostie istorică. (Ion Iliescu Focșani, ianuarie 2001) (de aici)

Ion-Iliescu
Paisprezece ani mai târziu :

Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, spunând că acel judecător ar trebui să plătească.”

Arta este a poporului, proprietatea este a statului în viziunea primului ministru.

Nu ştiu cine l-a sfătuit să spună tâmpenia asta dar îl desconsideră pe el Victor Ponta ca absolvent de drept şi pe el Primul ministru Victor Ponta ca prim ministru al unei ţări a cărei constituţie, aşa şchioapa cum e ea, spune că proprietatea este sfântă. Nu şi când statul trebui să plătească 20 de milioane de euro pentru artă.

(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor. (de aici)

„Cuminţenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărata în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.” (de aici)

Pe scurt, statul fură un bun în 1957 după care primul ministru al unei ţări din Uniunea Europeană în 2014 crede că statul a făcut un lucru bun în 1957.

Că să ne înţelegem cum stă treaba.

Muriţi !

Reclame

Comentarii închise la Cumintenia pamantului si arta poporului

Din categoria Campanie 2014, Cutia cu maimute, Dumb politics, Greata cotidiana, Political Zombies

Comentariile nu sunt permise.