Analize inutile si mesaje de partid

Un potpuriu de analize au apărut săptămâna trecută despre Facebook şi despre influenţa lui în cadrul alegerilor care au avut loc şi pe care le-a pierdut Victor Ponta şi gaşca de baroni din cadrul PSD.

Trec peste pseudo analiza făcută pe site-ul Digitaldiplomacy.ro care nu numai că este stupidă dar este şi total inutilă, ea măsurând like-uri şi useri fără activitate şi mă uit peste alte două articole.

Primul este un interviu cu domnul Dan Sultănescu pentru site-ul Context politic iar al doilea este un articol scris de către domnul Paul Aparaschivei pe blogurile Adevărul.

Dacă primul arată că punctajul de partid nu poate fi evitat de către nimeni fidel cauzei, celălalt articol se uită numai la prezent fără a se uita la trecut.

Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu materialul clientului aşa că să cităm din interviul domnului Dan Sultănescu:

a micuţ) Comunicarea online este un instrument absolut necesar într-o campanie electorală şi cred că, până în primul tur al alegerilor, aceasta a funcţionat. (…) Sigur că se pot face mai multe, în comunicarea online, pentru a aduce mesajul PSD mai aproape de alegătorii săi, şi sunt convins că reţele sociale vor fi folosite tot mai mult în viitor.

Păi au şi fost folosite de către postacii PSD. Dar cum meseria de postac nu îţi cere decât o singură calitate, aceea de a nu avea creier, ei, postacii, nu fac altceva decât să răspândească mesajul venit de la centru într-un număr de x comentarii care sunt plătite la normă. Aşa cum spuneam într-un articol de săptămâna trecută, comunicarea actorilor politici (ă? Ce termen frumos!) nu este bidirecţională, ci numai unidirecţională, de la emitent la recipient, fără vre-o urmă de comunicare căci, de aceea se numeşte Facebook reţea socială nu trebuie sa ai interacţiuni cu fanii sau echipa ta de comunicare sa steargă comentariile care nu sunt in concordanţă cu ideile celui care postează. Altfel, dacă te uiţi la gaşca de postaci, constaţi că toţi sunt nişte puşti care sunt puşi să răspândească un mesaj pe care adeseori nu îl înţeleg, şi deci de ce l-ar dezbate cu unul şi altul.

B micuţ) Chiar şi cele pe care le numiţi “atacuri” din partea unor voci din partid au preluat informaţii certificate în presă şi nu inventate.

#baicopile aşa ceva nu mi-a mai fost dat de mult să citesc. Incredibil! Păi nene, mesajele astea ale lui Dan Sova sau Gabriela Firea ale cui erau? Căci doar nu vor fi fost făcute, aşa de complezenţă, numai şi numai că să submineze campania curată a candidatului Victor Ponta.
Ia să vedem:

15/10/2014:

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Sova: Băsescu şi Iohannis pun în aplicare planuri dictate de propagandă rusească
Campania de calomniere îndreptată de Traian Băsescu şi Klaus Iohannis împotriva lui Victor Ponta poate părea la primă vedere o strategie disperată de atac, care nu merită prea multă atenţie. Dar dacă analizăm atent situaţia, putem observa cum însuşi Preşedintele Băsescu a pus în aplicare zilele acestea planul dictat de la Moscova pentru discreditarea lui Victor Ponta în campania electorală.
O zi bună!
Biroul de Presă al PSD

Presupun că vocea aceasta a dat un mesaj verificat şi preluat din presă. Bun, m-am oprit acum din râs. Continuăm.

14/10/2014:

Gabriela Firea (vicepreşedinte PSD): Iohannis şi Băsescu vorbesc pe aceeaşi voce
Dar Klaus Werner Iohannis nu poate fi onest, domnia sa fiind un obişnuit al statutului de asistat politic. În cazul de faţă, Klaus Werner Iohannis este doar un continuator al regimului Băsescu. Acesta este mesajul pe care alegătorii îl vor avea în minte în noiembrie, atunci când se vor prezenta la urne: Klaus Iohannis nu vrea să fie un altfel de preşedinte, ci visează să fie la fel ca Traian Băsescu.
O zi bună!
Biroul de Presă al PSD

La fel ca mai sus, să râdem împreuna cu campania curată făcută de către PSD

14/10/2014:

Senatorul PSD Daniel Savu: Iohannis este vândut că o marfă de oamenii lui Traian Băsescu
Acesta este şi sensul cărţii sale biografice, un manual dedicat ego-ului şi narcisismului, în care Klaus Iohannis încearcă, în mod cameleonic, să facă pe placul votanţilor. O astfel de nesinceritate nu va scăpa nesancţionată în noiembrie.
O zi bună!
Biroul de Presă al PSD

Şi aşa mai departe. Nu aş vrea să intru pe conturile de campanie ale PSD, din păcate amazoana luptei anti Iohannis – Gabriela Vrânceanu Firea şi-a şters contul de Facebook la două zile după anunţarea rezultatelor. Bine, asta nu o împiedică să spună şi acum tâmpenii. Dar mă rog acum dacă tot s-a obişnuit să o ţină tot aşa, mai avem şi noi de ce râde. Altceva decât The Big Bang Theory.

Şi că sa închei capitolul dedicat domnului Sultănescul mai dau un citat din dânsul pentru posteritatea internetului:

Vorbim de percepţii, iar această percepţie – a campaniei murdare duse de Victor Ponta, a fost atent construită şi rostogolită, chiar dacă nu a avut nimic pe care să se bazeze. Au existat alte campanii, în 2012, în care dimensiunea negativă a mesajului de campanie pentru PSD/USL a fost mult, mult mai mare.

Nu zău!

Şi din vorbă în vorbă ajungem la cel de-al doilea articol care îl aminteşte de „Cele două minute de ură, descrise de Orwell în „1984”, au un corespondent şi în România zilelor noastre. Cu diferenţa că în locul ecranului gigant din scrierile lui Orwell, noi am stat în faţa wall-ului de Facebook, iar cele două minute au fost în cazul nostru câteva săptămâni fierbinţi şi intense de ură, în care „Goldstein” -ul autohton a fost căutat, găsit şi apoi urât cu înverşunare.

Sincer am urât din tot sufletul meu să scriu articole de genul „ba p’a mă-tii” pentru că nu aşa se pune problema dar dacă sunt nevoit o fac şi pe asta.

Păi tăticule cine a a început? Chiorul, Băsăul, Beţivul, Nazistul, basişti (cu sens peiorativ), ia să vedem:

„Este o perioadă în care trebuie să ne pregătim pentru debasificarea societăţii romaneşti şi nu exagerez când spun ‘debasificare’. Efectele celor zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu sunt asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania” – Victor Ponta.

Păi? Adică numai voi sunteţi partea luminoasă a forţe şi restul sunt nişte unii de care vă puteţi debarasa.

Avem guvernarea, dar nu avem toată puterea”, „Atunci când vom prelua controlul politic la DNA”, „După Decembrie îi vom face dreptate lui Costică Nicolescu şi celorlalţi”, „Nu mă dezic de Duicu, de Prioteasa, şi de toţi ceilalţi”, „Miza nu este schimbarea unui om, ci schimbarea unui regim”, „procurorul Lucian Papici, ‘marele basist, morarist, macovist’, care a făcut ‘dosare politice’ în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu

Dreptate până la capăt numai pentru noi nu şi pentru alţii!

Şi atunci cum dracu să nu te radicalizezi când vezi inepţiile spuse de către tânărul prim ministru şi gaşca din jurul lui. Cum dracu să nu te apuce strechea când vezi că unii împart ţara în două – pro şi anti – şi mai apoi vorbesc despre unire şi despre un preşedinte care este al tuturor românilor.

Sunt grupuri pe Facebook care până şi amicii mei anti-basişti (dar cu logică) spun că sunt prea mult pentru ei. La fel şi eu pot zice despre grupuri anti PSD la fel de dure.
Au câştigat ceva? Nu! Sau poate că da, nişte fire albe de păr în plus şi nişte neuroni morţi degeaba.

Şi nimeni nu poate răspunde la întrebarea „A fost sau nu a fost Facebook definitoriu pentru ce s-a întâmplat în noiembrie 2014?”. Mă hazardez să răspund că nu a fost pentru că FB nu reprezintă decât o bază de discuţie şi nu un fundament politic. Cine înţelege că FB reprezenta de fapt o formă de comunicare online (bidirectionala) aşa cum pe vremuri au fost Yahoo messenger, chat-urile afiliate unor ziare sau MIRC-ul va rămâne cu impresia că vai ce rău ne-a tras-o generaţia asta de oameni care preferă hacktivismul. Dar fără aceşti oameni care s-au mişcat din casă nu se întâmpla nimic din ceea ce s-a întâmplat şi ne aflăm acum în momentul în care „Doar Ponta poate” să mintă la nivelul ăsta. Nu că nu ar mai putea să o facă în următoarele luni cât mai va mai fi lăsat la guvernare de către nobilimea roşie a PSD.

7 comentarii

Din categoria Cutia cu maimute, Dumb politics, Greata cotidiana, Political Zombies

7 răspunsuri la „Analize inutile si mesaje de partid

 1. Nu stiu de ce dar asocierea PSD si social media imi aminteste de o expresie din copilarie: ” mamaia si boxul ” 🙂

 2. Jax

  Yay! Mai cu milā,Coane😀

 3. Paul Aparaschivei

  Nu inteleg de unde pana unde (in)utilitatea articolului meu. Pe bune. Gandeste-te ca publicul pe care il aveam in vedere e reprezentat de multi prieteni de-ai mei de pe Facebook, implicati si activati fara voia lor intr-o lupta care nu avea, sincer, nicio treaba cu ei. Oameni care au comunicat extrem de urat unii cu altii timp de 2-3 luni.

  Revenind insa la scrierile tale. De inceput, a inceput Basescu, sincer. Ura si dezbinarea ii sunt cunoscute foarte-foarte bine (a supravietuit, nu-i asa, multi ani prin constructia unui astfel de discurs). Ce au facut USL-istii in perioada 2011-2012 (ulterior Ponta cu precadere) a fost sa capitalizeze politic pe hatespeech-ul adversarului, venind cu propria varianta in demonizarea adversarului. A castigat mult pe el. A pierdut cand ar fi contat cel mai mult sa castige. Asta este.

  La fel au facut si cei din tabara Iohannis in 2014 (inclusiv tu, daca este sa fim onesti). Iar Goldstein-ul a fost Ponta.

  Tocmai asta am incercat sa punctez: nimic nou sub soarele comunicarii pe net. Ura naste presedinti si alternative politice care urmeaza, la randul lor, sa fie doborate de un (alt) val de ura. Toate la timpul lor.

  Intrebarea mea este daca mai si construim/construiesc ceva rumanii după (sic!) Facebook. În afara Partidului FB a lui Turcescu, evident. Iar din articolul tau reiese ca nu, netului nu ii este menit sa puna ceva in schimb, ci doar sa distruga over and over again.

  • Multumesc pentru comenatriu ! Bun, in primul rind retrag public cuvintul „inutil” vizavi de articolul tau. Si ca sa imi fac mea culpa pina la capat el, articolul, a venit ca o incununare a tutror celorlalte articole despre chestii de astea false cu „fenomenul Fb” „partidul FB” si asa mai departe. Deci scuze pentru cuvintul „inutil” !
   Altfel, citez „De inceput, a inceput Basescu, sincer. Ura si dezbinarea ii sunt cunoscute foarte-foarte bine” beeep ! Gresit ! Tatal si mamal ruperii natiei nu e Basescu, el doar a copiat modelul (asta daca te incalzeste cu ceva). Primul a fost unul din gradina plina de trandafiri a partidului stat. Ion Iliescu. ring a bell ? 1990 ? Legionari, mosieri, in fine niste animale.
   Acum ca sa iu sincer niciodata eu nu am spus si nici nu am scris de bine despre PSD ! De ce as face-o ? Nu am absolut nici un motiv si deci la mine a venit ca un mod natural „hate speech-ul”
   In fine, cred ca treaba asta este mult mai serioasa decit un raspuns pe un blog asa ca te invit (iaca o fac in public pentru ca eu nu am idei preconcepute si cred ca se poate discuta cu absolut oricine atita timp cit fiecare dintre noi are argumente) cind vrei sa o discutam la o bere neagra. Daca ai chef.

 4. excelent spus. Dar cred ca inca mai putem discuta pe subiectul asta. Ai surprins doar o perspectiva, cea a postacului. Nu numai asta a lucrat in campanie.