PSTD post electoral

Things that try to look like things often end up more like things than things.’ Terry Pratchett – Granny, Wyrd Sisters

La fiecare ciclu electoral de orice fel se găseşte o gaşcă de nemulţumiţi.
Şi al fiecare ciclu electoral, fie că este vorba de alegeri locale, generale sua prezidenţiale există o un număr de persoane care învinovăţeşte celălalt număr de persoane şi le face proces de intenţie pentru că au votat greşit.
De fiecare dată există un număr mare de oameni care suferă de ceea ce se numeşte Electoral Posttraumatic stress disorder sau pe româneşte Sindromul de stress posttraumatic electoral.

Deşi sunt semne clare că aleşii lor vor pierde, ei nu cred asta şi dă-i şi luptă şi   dă-i şi luptă ca la ’48 pentru ca mai târziu să facă faţă realităţii crude.

După alegerile locale din 2012 în care alianţa strutocamilă numită USL formată din actuala guvernare PSD şi actuala opoziţie PNL a câştigat alegerile mai toată floarea cea vestită a comentatorilor s-a grăbit să dea vina pe poporul inept, pe săraci, pe bătrân, pe furtul la urnă, pe votanţii plimbăreţi şi pe vrăjitorul din Oz. Dar în nici o clipă nu s-a uitat în grădina lui să vadă ce a greşit, cum a comunicat şi mai ales ce reprezentanţi au ales să îi scoată în faţa votantului. Nimeni nu s-a gândit la asta. Nimeni nu a făcut o analiză serioasă a celor întâmplate atunci. Şi aşa este şi acum.

La fel şi la europarlamentare când PSD a câştigat ceva mai multe locuri în PE. Păi de ce a câştigat? Şi-a pus cineva întrebări? Şi-a pus cineva întrebarea care era procentul PDL dacă nu era Monica Macovei pe listă? Şi-a pus întrebarea cineva de ce Elena Udrea a fost toxică pentru candidaţi PMP şi astfel a luat aşa cum s-a anticipat, un scor cu două cifre dar a două cifra era poziţionat după virgulă? Nu!

La fel şi la alegerile astea prezidenţiale în care nu opoziţia, acum reprezentată de un PNL mai mare şi mai gras prin cooptarea PDL a câştigat ci PSD cu un USL 2.0 sau cum s-o fi numit el a pierdut? Nu!

Dacă până acum comentatorii din partea dreaptă arătau cu degetul către ceilalţi, acum rolurile s-au inversat, iar ceilalţi, acum perdanţii arată cu degetul către ceilalţi, societate civilă şi restul pentru că Victor Ponta a pierdut. De fapt el nu a pierdut nimic din ce a avut pentru că el tot prim ministru a rămas, tot el a făcut bugetul şi tot el dă OUG-uri pentru te miri ce. Inclusiv pentru el însuşi.

Pe Facebook, delirul (nu cel scris de Marin Preda) mistic este aruncat în şuvoaie groase din toate părţile. Cei care o sprijin pe Elena Udrea (câţi au mai rămas) se ceartă cu mai toată lumea, liberalii se iau de PSD, iar cei care ţin cu PSD se dăruiesc cu toţi ceilalţi pentru că au pierdut alegerile.

Acum să ne aducem aminte sloganurile campaniei:

Victor Ponta – Mândru că sunt român!
Klaus Johannis – România lucrului bine făcut!

Aşa este. Noi, toţi ceilalţi nu mai avem scăpare decât în pasiunile noastre şi rămânem să stăm cu o punga de seminţe în mâna să vedem cum îşi rup capul ăştia.

Reclame

2 comentarii

Din categoria Cutia cu maimute, Dumb politics, Greata cotidiana, Lichele de tranzitie

2 răspunsuri la „PSTD post electoral

  1. Cea mai cuvenită întrebare – nu-mi aparţine – este „cine a câştigat ce?”.
    Partidele şi-au ocupat locurile eligibile cu maximul electoral posibil conform unei aprecieri moderate mediatic din partea unui electorat fie sastisit dar conformist procedural, fie partizan în stil „fotbalistic” – ai mei trebuie să câştige indiferent de prestaţie.
    Partidele şi-au poziţionat candidaţii favoriţi, electoratul se zbate în continuare în aşteptări oferite ceremonios şi convingător; deşi nu cred în ele, dar, cine ştie, poate….
    După 25 de ani de exerciţiu pseudo-democratic, auto.amăgirea a devenit la rându-i ritualică. Ca pupatul moaştelor.

  2. Sa se macelareasca intre ei pana nu va mai ramane nici samantza.