Cititul ca un viciu

Fumatul ca viciu este taxat aspru de mai toate statele deşi ţine de o chestie care se numeşte liberul arbitru. Vrei sau nu să fumezi. Vrei să nu să te laşi. E o chestie pe care o decizi singur. În schimbul acestei decizii plăteşti o taxă care se duce în general către sistemul de sănătate la care şi tu ca fumător vei apela la un moment dat. Din cauza fumatului sau nu.
În România s-a mai inventat o dată roata iar minunatul non ministru al sănătăţii PNL, domnul Eugen Nicolaescu, a inventat taxa pe viciu.

– Scopul taxei pe viciu: combaterea consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, altele decât vinul şi berea şi finanţarea cheltuielilor din sănătate;
– Destinaţia veniturilor colectate prin intermediul taxei pe viciu: dezvoltarea infrastructurii sistemului sanitar; susţinerea programelor naţionale de sănătate; finanţarea activităţilor de combatere a consumului de alcool şi tutun, precum şi a altor nevoi ale sistemului de sănătate în cadrul programelor de sănătate.
(de aici)

Sper că din 2006 de când s-a inventat treaba asta aţi observat progresele în sistemul naţional de sănătate.

„În vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte plastice, arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural” (de aici  – PDF ).

În anul domnului 2014 un grup de senatori şi deputaţi s-au adunat şi s-au sfătuit şi au decis că trebuie impus prin lege o taxă de timbru literar. Pe principiul noi nu mărim taxele, doar e înmulţim, această taxă va fi aplicată editurilor la toată ediţia indiferent când se vinde cartea. Minunat şi aşa nu mai avem nevoie de edituri de ce ne-ar deranja încă o taxă care li se aplică. Să moară toţi pentru că generaţiile viitoare să aibă „scoală vieţii” în prim plan şi mai apoi educaţia şi cultura.

La fel ca şi la taxa pe viciu la alcool şi ţigări banii ăştia se vor vărsa la buget. Dar în bugetul României, din câte îmi aduc aminte, nu poţi să ai o legătură directă între o taxă şi destinaţia ei. Bugetul României este ca o cutie neagră unde se adună taxe şi impozite care pe urmă sunt distribuite discreţionar. Astfel, nu există nicio garanţie că timbru pe cultură o să fie folosit în scopurile prezentate de lege.


În secolul XXI cititul a ajuns un fel de fumat. Trebuie taxat şi trebui descurajat, pentru că, nu e aşa, cititul poate produce daune grave societăţii politice române care nu vrea altceva decât ce spuneam şi Sarmalele Reci acum câţiva ani: Tara te vrea prost!

Muriţi!

Reclame

3 comentarii

Din categoria Dumb politics, Greata cotidiana, Miorita laie laie bucalaie

3 răspunsuri la „Cititul ca un viciu

  1. zippo

    mda.. da după cum e definit ‘produsul cultural’ acolo.. până şi blogul tău ar putea intra la „orice.. indiferent de suportul fizic şi virtual”.
    Pentru psd cultura văd că înseamnă un scripcar căruia îi stucheste pe frunte un ban acolo, din care ia înapoi un 2-5% comision.

  2. dynamytejon

    Reblogged this on UN TARAN,DAR CE TARAN!.

  3. Tara are deja destui prosti. Nu inteleg ce mai face cu ei. Au ajuns deja in parlament si guvern.