Indignaţi-vă !

Toată lumea se oripilează că ANAF-ul închide pentru 0,14 bani o cârciumă sau vreun magazin. Şi are dreptate. Dar mai departe avem o problemă: nimeni nu a citit OUG 91/2014 – Modificarea şi completarea OUG 28/1999 – Utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale – noroc cu Vlad Petreanu, care o pune astăzi on-line şi unde constatăm că legea numai pentru unii.

Să ne oripilăm în grup de textul legii:

„Având în vedere necesitatea combaterii în regim de maximă urgenţă a fraudei fiscale, a asigurării unei mai bune monitorizări a activităţii operatorilor economici care desfăşoară livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii, direct către populaţie…”

A confiscat toate urzicile unei bătrâne cu motivul că nu avea certificat de producător! (de aici )

„M-a umflat râsul. Ditamai bugetarii să numere bănuţii din casă şi să găsească 14 bănuţi în plus” (de aici)

Este mai mult decât evident că frauda fiscală trebuie combătută, dar şi combătutul ăsta trebuie făcut cu cap.

Când începi să secretizezi recuperările de bani de la unul alde Dan Voiculescu, începi să te întrebi ce e în mintea ălora de la ANAF.

„Totodată, cu privire la furnizarea de informaţii, altele decât cele publicate pe site-ul ANAF, menţionăm că, potrivit art. 11 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi pct. 11.1 din H.G. nr. 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală acestea sunt supuse secretului fiscal.”

Frumos este că această ordonanţă de urgenţă este, ca multe alte chestii care se implementează în ţara asta, este „motivată” de faptul că Uniunea Europeană ne impune. O laie, bă!

În fine, passons a nos moutons.

„Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:

g) vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult;
i) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
j) vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agenţiile de turism, definite potrivit legii;

l) efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe.”

Ce nu revoltă pe nimeni încă sunt cele patru puncte de aici, pentru că şi aici se poate face fraudă fiscală. Iar cel mai revoltător este exceptarea cultelor din România de a vinde cu bon. Păi, de ce, neică, de ce? De ce CEO al BOR poate să vândă odăjdii şi lumânări fără bon? Ca să nu mai vorbesc despre monopolul absurd la BOR pe producţia de lumânări ortodoxe, de parcă nu ar avea destule surse de venituri de la stat şi de la cei care îi dau bani.
De ce popa poate încălca orice lege în România? De ce popa nu e controlat de ANAF? De ce popa poate face ce vrea în ţara asta, fără să îi pese, iar mireanul, nu? De ce, bă, ANAF? De ce, bă, Victor Ponta? De ce, bă, parlament al piraţilor? De ce? A?

Altfel, dacă ne uităm la data în care a fost aprobată această OUG, constatăm cu surprindere că a fost aprobat pe 30 decembrie. Desigur, a avut loc o consultare cu toată societatea civilă şi o consultare cu mediul de afaceri. Este evident că toţi aceştia s-au îngrămădit la porţile guvernului şi au vrut să vorbească cu primul ministru şi să îi dea idei bune.

Citez dintr-un comentariu postat aici:

„ceea ce nu spune nimeni e că ordonanța de urgență ce stă la baza acțiunilor e publicată în 30 decembrie 2014, înscriindu-se în seria măsurilor abuzive, total opace în privința adoptării (adoptarea nebeneficiind măcar de un simulacru de consultare publică) și total nedemocratice, ca multe altele luate de guvernele României, cu ultimul în frunte. Legislația secundară (cea care nu trece prin parlament – nu că acesta ar fi deosebit de bun, dar procesul e mai transparent și supus contestării) e chintesenţa abuzului politic în România, iar ce e mai grav e că nu poate fi contestată. Să le mulțumim semnatarilor:
PRIM-MINISTRU VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemnează:
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea
Ministrul finanţelor publice, Darius-Bogdan Vâlcov
Ministrul economiei, comerţului şi turismului, Mihai Tudose
Ministrul pentru societatea informaţională, Sorin Mihai Grindeanu”

România lucrului bine făcut!

Acum indignaţi-vă!

Reclame

9 comentarii

Din categoria Cutia cu maimute, Dumb politics, Greata cotidiana, Lichele de tranzitie, Political Zombies

9 răspunsuri la „Indignaţi-vă !

 1. Laurentiu

  Ar trebui totusi sa cititi mai atent prevederile ordonantei. Articolul 2 indice 1 spune asa:

  „În situaţiile în care pentru încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie, în cazul activităţilor prevăzute la art. 2 lit. f), g), h), i), j), k) şi l) nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale, este obligatorie emiterea de chitanţe, în condiţiile legii.”

  Adica exact pentru o parte din exceptiile evidentiate de dumneavoastra este obligatorie eliberarea de chitante.

 2. „De ce popa poate încălca orice lege în România?”
  Popa nu încalcă nici o lege. Însăși legea pe care o reproduci arată că are dreptul să vîndă lumînări fără bon fiscal, deci nu e vorba de încălcare a legii.

 3. Dar pravaliile care nu au fost inchise, de ce nu au fost inchise?

  • unele pentru ca erau ok, celelalte doar pentru ca au luat o amenda. In principiu legea e facuta sa nu scapi fara o amenda.

 4. Buna idee. O miscare a „indignatilor”, dar nu ca la spanioli, contra masurilor de austeritate, ci pentru masuri de austeritate…in ceea ce priveste conducatorii si desantatele cheltuieli guvernamentale. Orice trantor de partid proptit intr-o sinecura fura de la mine. Orice spagar care zeciuieste un contract fura de la tine. Orice magaoaie mwegalomana si complet inutila fura de la el. Ei, toti, fura de la noi. Si de la voi, si de la ei.